Białko serwatkowe jest naturalnym i skutecznym suplementem budującym masę mięśniową, można go spotkać pod postacią koncentratów i izolatów. Jest najczęściej kupowaną proteiną wśród sportowców i amatorów. Na co dzień, białko dostarczane jest do naszego organizmu poprzez pożywienie i to jest poprawne podejście. Samo białko serwatkowe otrzymujemy z serwatki, poprzez uprzednie poddanie jej pewnym procesom fizycznym, np. ultrafiltracji, gdzie przez ten proces powstaje standardowy koncentrat serwatkowy WPC-80. Z reguły większość białka serwatkowego zawiera 80% czystego białka, pozostałe 20% zależy od tego, co doda producent. Każdy koncentrat zawiera węglowodany i tłuszcze, które stanowią aż 12% całego produktu, Jeśli zawartość węglowodanów i tłuszczów jest, wyższa, tym wyższa jest jego kaloryczność. Dla osób z nietolerancją laktozy, producenci dodają do białka serwatkowego laktazę- enzym trawiący laktozę. W białku serwatkowym znajdują się również wszystkie potrzebne sportowcom aminokwasy rozgałęzione BCAA, które stymulują regenerację mięśni.