Dla zdrowego stylu życia, należy zachować równowagę między spożyciem węglowodanów, tłuszczów i białek. Ten artykuł kładzie nacisk na rolę żywności w kontrolowaniu wagi i mówi o tym jak można schudnąć za pomocą diety specjalnie zaprojektowanej w celu utraty wagi. Spożycie pokarmu musi być wystarczające, aby dostarczyć siłę dla metabolicznych potrzeb ciała. Ponieważ różne pokarmy zawierają różne proporcje białek, węglowodanów, tłuszczów, odpowiednia równowaga musi być zachowana między tymi różnymi rodzajami żywności, tak aby wszystkie segmenty mogły być dostarczane z wymaganymi materiałami. Energia wyzwolona z każdego grama węglowodanów jest utleniana do dwutlenku węgla i wody. Energia wyzwolona jest w wyniku metabolizmu białka w diecie, ponieważ każdy gram utlenia się do dwutlenku węgla, wody i mocznika. Od 20 do 30 g białek ciała ulega rozkładowi i są wykorzystywane do wytwarzania innych związków chemicznych ciała na dobę. Przeciętny człowiek może utrzymać normalne zapasy białka pod warunkiem, że dzienne spożycie wynosi powyżej 30 do 55 gramów. Ogólnie, białka pochodzące z produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego są odpowiednim elementem diety i na nich oparta jest dieta nastawiona na odchudzeni – dieta Dukana.