Osobom, które cenią sobie zdrowy tryb życia, aminokwasów nie trzeba przedstawiać: to po prostu związki, które tworzą białka. W rzeczywistości ich funkcje oraz pochodzenie jest nieco bardziej skomplikowane. Najprostszy podział mówi o dwóch rodzajach tych substancji odżywczych: endogennych, czyli tych, które organizm może skutecznie sam produkować oraz egzogennych czyli takich, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Najbogatszym źródłem tych substancji są jaja: zjadane w całości dostarczają do organizmu niemal komplet aminokwasów. Poza nimi warto wprowadzić do diety czerwone mięso (szczególnie wołowinę), morskie ryby oraz nabiał. Na niedobór niektórych związków białkowych narażone są jednak specyficzne grupy osób, żywiących się w konkretny sposób: wegetarianie, weganie oraz osoby z nietolerancją laktozy czy jaj. To właśnie takie osoby powinny suplementować aminokwasy, które nie mogą dostać się do organizmu w naturalny sposób a tym samym ich niedobór może zakłócić funkcjonowanie głównych, ludzkich organów.