Białko to niezbędny dla naszego organizmu składnik diety. Potrzebny jest nie tylko tym, którzy pracują nad masą mięśniową. Zdecydowana większość z nas sięga po mięso, kiedy chce dostarczyć sobie białka. Tymczasem okazuje się, że nie brakuje również roślinnych źródeł tej cennej substancji.
Kalafior
Mało kto wie, że kalafior to świetne roślinne źródło białka. Wystarczy sięgnąć po szklankę ugotowanego kalafiora, aby zapewnić sobie aż dwa gramy cennych protein. Do tego zawiera mnóstwo składników odżywczych, które wspomagają pracę naszego organizmu.
Owsianka
Płatki owsiane to ulubiony składnik śniadania wszystkich, którzy dbają o linię. Decydując się na szklankę ugotowanej owsianki, dostarczmy sobie ponad sześć gram białka, co jest naprawdę wynikiem trudnym do przebicia. Do tego płatki owsiane to świetne źródło błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi oraz przebieg procesów trawiennych. Jeśli chcemy, aby owsianka pomogła spalać tkankę tłuszczową, wystarczy dodać do niej szczyptę cynamonu. Bardzo zyska również na smaku.