Jakie są zalety białka jaj?
- 346 Views
- Redaktor brandoteka.pl
- 1 kwietnia 2019
- Vademecum wiedzy na temat białka
Osoby, które uprawiają sport, a ich głównym celem jest zbudowanie masy mięśniowej, koniecznie muszą włączyć do diety produkty zawierające białko. Jego duża ilość w diecie powoduje szybki przyrost mięśni. Dobrym źródłem białka może być to, które zawierają kurze jajka. Co warto o nim wiedzieć?
Czym jest białko jaj?
Białko jaj to albumina. W fazie początkowej przyjmuje ona postać cytoplazmy. Jest głównym źródłem pożywienia dla rozwijającego się embrionu. W jego budowie wyróżnia się dwie warstwy: cienką i grubą.
Dlaczego warto jeść jajka
Białko jaj jest bardzo mało kaloryczne. Nie zawiera także tłuszczu. Ale wśród cennych składników znajdują się duże ilości protein. Są one szczególnie potrzebne osobom, które aktywnie uprawiają sport. Białko jaj jest bardzo wartościowe, łącznie białko jaj zawiera sto czterdzieści aminokwasów. Są więc one produktem w pełni wartościowym.
Co jeszcze zawiera białko jaj?
Oprócz protein w białku jaj znajduje się ryboflawina cenna dla oczu oraz zwalczający wolne rodniki selen.

- 21 lutego 2021
Jakie białko wybrać? Czym się kierować
- 10 stycznia 2021
Jakie ćwiczenia na wyrobienie rzeźby ?
- 26 listopada 2020
Centrum Ploterowe Atrium – Drukarki oraz Plotery
- 9 października 2020
Jakie białko wybrać? Czym się kierować
Jakie ćwiczenia na wyrobienie rzeźby ?
Centrum Ploterowe Atrium – Drukarki oraz Plotery
Pompki jako ćwiczenie dla kogo ?
Wykonywanie ćwiczeń na siłowni
Płatki owsiane na mleku
Zalety picia kawy do treningu
Płatki śniadaniowe a witaminy