Osoby, których celem jest zbudowanie masy mięśniowej doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa w tym procesie białko. Źródłem białka nie muszą być tylko produkty pochodzenia zwierzęcego, także wegetarianie mają szansę na rozwinięcie masy mięśniowej.
Płatki owsiane
Ogromnych ilości białka dostarczymy organizmowi po spożyciu talerza owsianki. Jedna szklanka ugotowanych płatków owsianych zawiera 6,09 g białka. Dodatkowo ugotowane płatki owsiane dostarczają błonnika, który nie tylko oczyszcza układ pokarmowy, ale także utrzymuje poziom cukru we krwi na właściwym poziomie. Jeżeli dodamy do owsianki szczyptę cynamonu, proces spalania tłuszczy zostanie przyspieszony. Dodając mleko i owoce otrzymamy pełnowartościowy, a do tego mocno energetyczny posiłek.
Kalafior
Dużych ilości protein może dostarczyć także kalafior. W jednej szklance ugotowanego kalafiora znajduje się ponad dwa gramy białka. Kalafior zawiera także wiele innych niezbędnych składników odżywczych pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu.