Białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni i w diecie osób trenujących nie może go zabraknąć. W zależności od etapu przygotowań, jego ilość może być zwiększana lub redukowana. Ważne jest jednak, aby dostarczać białko z najlepszych jakościowo produktów. Chude mięso, ryby i produkty mleczne to podstawa w diecie. W produktach mlecznych poza wapniem znajduje się kazeina, która jest szczególnie ważna dla sportowców i ludzi aktywnych. Kazeina jest podstawowym białkiem w mleku, stanowiąc jego 75% ogółu. Kazeina może być białkiem, które z powadzeniem warto stosować w potrawach na wieczór. Dzięki, temu że to białko jest trawione w długim czasie, zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Dlatego spożywanie mlecznych produktów pozwala zapobiec napadom tzw. wilczego głodu. Powolny proces uwalniania białka i aminokwasów z kazeiny to doskonały sposób na przeciwdziałanie efektu katabolicznego. To białko z powodzeniem moze być stosowane w czasie odchudzania, aby poskromić łaknienie i uniknać podjadania między posiłkami.