Ostatnie odkrycia naukowe i obalanie wcześniej obowiązujących mitów – choćby wiązanie spożycia jaj z nadmiernym cholesterolem w organizmie lub demonizowanie tłuszczu – prowadzi do tworzenia nowych systemów odżywiania. W ciągu ostatnich kilku miesięcy to właśnie dieta tłuszczowo-białkowa wiedzie prym wśród zwolenników nowinek dietetycznych, w szczególności wśród entuzjastów ćwiczeń siłowych. Ten styl żywienia różni się całkowicie od diety przeciętnego człowieka: eliminuje się główne źródła węglowodanów do minimum (produkty mączne, warzywa strączkowe i skrobiowe, owoce) na rzecz różnego rodzaju źródeł tłuszczu i białka – mięsa, jaj i niskocukrowych produktów roślinnych. Z dietą białkowo-tłuszczową nieodzownie wiąże się wprowadzanie organizmu w ketozę czyli stan, w którym organizm zamiast z węglowodanów (np. cukrów) zaczyna czerpać energię z syntezy białek i tłuszczu. Często dochodzi dzięki temu do poprawienia wydolności organizmu czy szybszego spalania tkanki tłuszczowej, równocześnie jednak należy pamiętać, że stan ten powinien być kontrolowany przez lekarza.