Na rynku istnieje bardzo dużo rodzajów białka i z tego też powodu każda z osób znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać białko pod względem finansowym. Jeśli nie chcemy przeznaczyć zbyt wielu funduszy na zakup białka, powinniśmy kupić najprostszy koncentrat białka serwatkowego. Jeśli jednak możemy pozwolić sobie na coś droższego to zastanówmy się nad izolatami, hydrolizatami czy białkami z jaj. Są one już dużo droższe. Jeżeli nie chcemy kupować białka sproszkowanego możemy sięgnąć po jedzenie, na przykład po wołowinę, pierś z kurczaka, indyka, mięso królika, jajka, ryby, twaróg. Najważniejszym jest żeby kupić czyste białko bez takich dodatków takich jak kreatyna, tauryna czy glicyna. Śmiało i bez zahamowań można sięgnąć po zwykły koncentrat serwatkowy i stosować go według potrzeb czy to rano do śniadania, czy po treningu czy przed snem. Jego działanie okaże się tak samo skuteczne jak stosowanie skomplikowanych suplementów. Jeżeli naszym celem jest utrata wagi i redukcja tkanki tłuszczowej, to najlepszym wyborem będą produkty z małą ilością dodatków – czyli izolaty bądź hydrolizaty.