Białko jest niezbędne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu dlatego należy dbać o to, by dostarczać sobie odpowiedniej jego ilości. Istnieją dwa główne źródła białka. Pierwsze z nich to oczywiście białko pochodzenia zwierzęcego. Znajdzie się je praktycznie w każdym mięsie. Jednak nie każde mięso zawiera różne ilości białka. Najwięcej można go znaleźć w mięsie drobiowym, w szczególności w mięsie indyczym. Warto również dodać, że białe mięso jest ogólnie zdrowsze od mięsa czerwonego. Białko roślinne można przede wszystkim znaleźć w roślinach strączkowych. Świetnym źródłem białka jest ciecierzyca, soczewica, groch, soja, czy też fasola. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób będących na diecie roślinnej. Tym samym należy obalić mit, że niejedzenie mięsa jest niezdrowe. Jak widać, białko jakie pobiera się z mięsa można przyswoić z innych źródeł. Jednak najbardziej godnym uwagi źródłem białka są… jajka. Jak dowiodły ostatnie badania, białko jajka kurzego jest najbardziej zbliżone budową do białka jakie buduje ludzkie mięśnie.