Na rynku można znaleźć różne rodzaje białek. Wiele osób sięga po te serwatkowe, jednakże coraz większe grono ludzi przekonuje się również do białka sojowego, które – wbrew opinii niektórych – jest pełnowartościowe. Jak w takim razie należy przyjmować ten rodzaj białka oraz dla kogo jest ono wskazane? Podobnie jak w przypadku innych suplementów, tak również ten należy przyjmować umiarem. Mówi się, że nie powinno się spożywać więcej niż 50 g produktów sojowych w ciągu dnia (większa ilość może źle wpłynąć na tarczycę). Białko sojowe może być spożywane na przykład w trakcie stosowania diety odchudzającej. Wpłynie ono pozytywnie na organizm przede wszystkim dlatego, że zawiera dużą ilość błonnika. Co ciekawe białko sojowe może być stosowane także przez osoby, które chcą uniknąć takich schorzeń jak miażdżyca, rak narządów płciowych (dotyczy to przede wszystkim kobiet), ponadto mówi się o tym, że codzienne przyjmowanie tego rodzaju białka może pozytywnie wpłynąć na samopoczucie. Jak widać nie warto unikać białka sojowego.