Decydując się na zrobienie, tak zwanej masy, czyli przyrostku tkanki mięśniowej, warto zadbać o odpowiednią suplementację w trakcie całego procesu. Między innymi trzeba dobrać odpowiednie białko. Białka dzielimy na trzy rodzaje : koncentraty, izolaty oraz hydrolizaty. Najistotniejszą ich różnicą jest tempo wchłaniania. Najszybciej wchłania się hydrolizat, najwolniej koncentrat, a średni okres wchłaniania ma zatem izolat. Na poziomie amatorskim wybór białka nie ma większego znaczenia, zaleca się jedynie aby po lepszej jakości białko sięgały zdecydowanie osoby, które mają problemy z tolerancją laktozy, bądź osoby, które sa w okresie przedstartowym, ponieważ wtedy, nawet najmniejszy szczegół ma znaczenie dla szykowanej formy. Odżywka białkowa powinna być stosowana jako dodatek do białka, które przyswajamy wraz z pokarmami, zwłaszcza wtedy jeśli odpowiedniej jego ilości nie jesteśmy w stanie przyjąć z jedzeniem. Podczas procesu budowania masy mięśniowej należy pamiętać, że najważniejszym jest dodatni bilans energetyczny.