Białko odgrywa w organizmie mnóstwo ważnych ról. To podstawowy budulec wszystkich narządów, stanowi około 15% masy ciała, wchodzi w skład hormonów, enzymów i przeciwciał. Jest źródłem energii. Pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego, odpowiada za funkcje naprawcze i gojenie się ran. Niedobór białka powoduje niedożywienie co prowadzi do zaburzenia pracy jelit i mięśni. Najlepszą przyswajalność ma białko pochodzenia zwierzęcego jednak zdrowa, zbilansowana dieta powinna uwzględniać zarówno białko zwierzęce jak i roślinne. Największą jego ilość zawierają: mięso, ryby, produkty mleczne, rośliny strączkowe. Należy pamiętać, że białko zwierzęce występuje razem z tłuszczem co może podwyższać poziom cholesterolu, dlatego ważne jest by jeść zarówno mięso jak i warzywa. Dieta o podwyższonej zawartości białka, odgrywa kluczową rolę w procesie pozbywania się zbędnych kilogramów, jednak taka dieta nie jest wystarczająco dokładnie przebadana, dlatego należy pamiętać o zbilansowanym sposobie odżywiania i dostarczaniu naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
BMI (ang. body mass index) to jeden z najpopularniejszych i najprostszych wskaźników masy ciała przeznaczonym do klasyfikacji nadwagi i otyłości u osób dorosłych. Opracowany na początku XIX wieku. Zastępuje wcześniej stosowane tabele wzrostu i masy ciała, które były nieprecyzyjne, ponieważ nie uwzględniały przynależności etnicznej. Największą jego zaletą jest łatwość obliczania. Musimy znać jedynie naszą wagę i wzrost dzięki czemu można szybko sprawdzić czy nasza waga mieści się w normie, czy cierpimy na niedowagę, nadwagę lub otyłość. Wskaźnik BMI, znany też jako wskaźnik Queteleta II. Obliczany przez podzielenie naszej wagi wyrażonej w kilogramach przez kwadrat wzrostu wyrażony w metrach. Według Światowej Organizacji Zdrowia prawidłowy BMI oscyluje pomiędzy 18, 6, a 24, Zdefiniowanie BMI ma kluczowe znaczenie w ocenie ryzyka zagrożenie chorobami serca, miażdżycą i cukrzycą. Warto pamiętać, że nie jest to wyznacznik doskonały, ponieważ nie uwzględnia składu masy ciała i tak na przykład według wskaźnika BMI kulturysta, prowadzący zdrowy tryb życia cierpi na otyłość.